Forskning viser: Den rigtige belysning øger velbefindet

Blåt lys øger velbefindet.
06.12.2013
Applikation:  Generel belysning, Lys er livskvalitet, Medicinal applikationer
Teknologi:  Elektroniske forkoblinger, Lysstofrør, LED, Lysstyring, Armaturer
Målgruppe:  Arkitekt, Byer og kommuner, Elektriker, Ansatte indenfor sundhedsvæsenet

Forskning viser: Den rigtige belysning øger velbefindet

OSRAM og "Bergische Universität Wuppertal" har forelagt spændende forskning - der viser at vintertræthed kan bekæmpes effektivt med det rette lys.

At føle sig mere frisk i dagtimerne og samtidig få en god nattesøvn er medvirkende til at øge velbefindet i årets mørke måneder. Dette er resultatet af forskning gennemført af prof. Dr. Jarek Krajewski fra "Bergische Universität Wuppertal" hvor lysløsninger fra OSRAM blev anvendt i "Jammertal Golf und Spa" wellness hotel i Datteln, Tyskland.

Halvdelen af de 80 personer, der deltog i undersøgelsen, blev udsat for normale lysbetingelser, der er typiske for et hotel. Den anden halvdel tilbragte deres 2-dages ophold under lysbetingelser identisk med naturligt lys som aktiverer den menneskelige krop i dagtimerne og sørger for at den bliver træt om aftenen. Denne gruppe kunne langt bedre koncentrere sig i løbet af dagen og havde langt færre søvnproblemer om natten. Der blev anvendt elektroniske forkoblinger og bevægelsessensorer og stress hormonet cortisol og søvn hormoneret melatonin blev mål under hele forsøgt.

"Resultaterne viser helt tydeligt, at vi har mulighed for at forebygge vintertræthed i vores egne hjem" understregede OSRAM biolog Dr. Andreas Wojtysiak. " I løbet af dagen er det vigtigt at skabe tilstrækkeligt lys i kolde farvetemperaturer - f.eks. det lys som lysstofrør eller LED med en blålig hvid dagslys farve giver - da det har en stimulerende effekt. Dog skal der helst anvendes lyskilder med en lille del blåt lys om aftenen - som f.eks. halogen lyskilder eller LED lyskilder i en rødlig varm farve - da de er medvirkende til at gøre den menneskelige krop træt. Det der er afgørende om vinteren, er at tilbringe så meget tid som muligt udenfor - naturligt dagslys er ideelt for vores organisme.

Kort sagt: Lys tips til at undgå vintertræthed

I løbet af dagen

• Vigtigt: Sørg for at du får tilstrækkeligt lys med en kold farvetemperatur!
• Den rigtige lyskilde: Lysstofrør eller LED lyskilder med en blålig hvid lysfarve

Om aftenen

• Vigtigt: Brug lyskilder med en lille mængde blåligt lys!
• Den perfekte lyskilde: Halogen lyskilder eller LED lyskilder med en rødlig varm hvid lysfarve

Generelt

• Vigtigt: Tilbring så meget tid som muligt udendørs for at få så meget naturligt dagslys som muligt!
OSRAM-nyheder

© 2017, OSRAM GmbH. Alle rettigheder forbeholdes
LED Floater Headline