Effektivt lys til "Getaway" og "Breakaway" krydstogtskibe fra Norweigan Cruise Line

Det norske krydstogtskib "Breakaway" blev udstyret med 17,5 km fleksible LED moduler.
10.03.2014
Applikation:  Generel belysning, Hotel/restauration mm., Marine lighting
Teknologi:  Elektroniske forkoblinger, LED, LED moduler, Lysstyring, Low discharge lamps, Armaturer
Målgruppe:  Arkitekt, Forbruger, Elektriker, Lysdesignere, Skibsværfter, shippingfirmaer

Professionel marine belysning fra OSRAM til en bred vifte af formål

Moderne krydstogtskibe er en blanding af et luksus hotel og et skib der kan klare en høj sø. Gæsterne ombord ser frem til afslapning og spændende oplevelser mens selve rederiet stiller krav om robusthed, effektivitet og meget fleksible løsninger på alle tekniske områder. OSRAM er en af verdens største producenter af lys og tilbyder professionelle lysløsninger indenfor marine lighting til alle de krav der måtte stilles ombord på skibet.

Krav til marine belysning kan være meget forskellige

Krydstogtskibe er imponerende, elegante og luksuriøse. Lyset indenfor og på dækket skal være i stand til at imødekomme de mange forskellige krav, der stilles og samtidig skal det være robust og energieffektivt. Det skal kunne skabe en behagelig atmosfære i de områder, hvor gæsterne opholder sig - f.eks. skal det kunne give god orientering i alle gangarealer, skabe et behageligt lys i kahytterne og samtidig kunne imødekomme de særlige krav, der stilles til lyset i maskinrummet mm.

De to skibe tilhører det nordarmerikanske rederi Norweigan Cruise Line (NCL), "Norwegian Getaway" og "Norwegian Breakaway" blev udstyret med topmoderne belysningteknologi fra OSRAM i marts 2013 og januar 2014. Ved at bruge moderne komponenter om bord fra OSRAM og datterselskabet Traxon Technologies, bruger begge skibe fremadrettet 18% mindre energi. Gennemsnitligt set er besparelsespotentialet endnu højere: Ca. 25 til 40% af energien på et skib bliver brugt til lys afhængig af skibstype og applikation.

Der blev installeret 17,5 kilometer fleksible LED moduler

Fra nu af ledes ca. 4.000 gæster på det 320 meter lange skib diskret gennem oplyste gangarealer til deres kahytter, de nyder den intelligent designede atmosfære af lys i skibets restauranter og når de går i teateret bliver de mødt af flot farvet lys med specielle effekter. 60.000 til 80.000 lyspunkter, fra helt enkle spots til lysekroner og disco lys er blevet installeret på hvert skib. Yderligere er der blevet lagt ca. 30.000 meter kabel. Der blev monteret ca. 17,5 km fleksible LED moduler og øvrige armaturer blev udstyret med OSRAM lyskilder. Afhængig af applikationen blev der valgt Halogen, DULUX energisparepærer eller PARATHOM LED lyskilder.

"Vi drager fordel af, at markedet indenfor skibsbelysning er i løbende udvikling og vi er i stand til at levere energieffektive og alsidige lysløsninger til rederier og skibsværfter lige fra lyskilder med deres drivere, fleksible LED systemer og armtaurer til komplekse, dynamiske lysløsninger med støtte fra vores datterselskab Traxon Technologies" udtaler Andreas Bär, chef for Marine Lighting hos OSRAM. OSRAM har, i samarbejde med Meyer Shipyards i Papenburg i Tyskland, udviklet energieffektive og energibesparende løsninger til marine lighting siden 2007.

Høje standarder med sikkerhedsregulativ

Stephan Schmees, projektmanager på skibsværftet: "Når det drejer sig om lys fokuserer vi på 3 ting: Energieffektivitet, økonomi og følelser. Vi fremhæver og understreger atmosfæren og arkitekturen på skibet med vores lysløsninger. Gæsterne skal inspireres allerede når de går om bord". Samtidig skal alle sikkerhedsforordninger overholdes udtaler marine eksperten. "Vi har meget høje standarder, når det drejer sig om armaturernes modstandsdygtighed overfor saltvand og om brandsikring. Sammen med OSRAM har vi indenfor de seneste 5 år gjort store fremskridt indenfor LED sektoren og vi udvikler fortsat sortimentet".

Energieffektivitet ved LED teknologi

Schmees lægger særligt stor vægt på energieffektiviteten ved LED teknologi. "Med hver ny generation af skibe installerer vi et stadigt stigende antal LED lyskilder". Det sparer løbende mere energi, som er en vigtig faktor, da den selvforsynende energi genereres om bord. I kahytterne installeres LED teknologien bag spejle, i brusekabinen, bag gardinerne mm. "Med den type applikationer skal være opmærksomme på, hvordan driverne installeres, hvor meget varme der spredes og hvordan lyset fra armaturerne reflekteres fra loftet. Tidligere skulle der tages specielle hensyn til montering og hvor ofte lyskilderne skulle skiftes", forklarer OSRAM udvikler Martin Jost, ansvarlig for projekter hos Meyer Shipyard.

For projektmanager Schmees er fordelene ved LED teknologi indlysende. "Den er langt mere energieffektiv fordi den forbruger mindre elektricitet og på samme tid udvikler mindre varme. Det betyder, at vi ikke skal nedkøle på samme måde som før. Desuden er LED lyskilder mindre sensitive og langt mere robuste med levetider på omkring 50.000 timer".

Billedgalleri: Indtryk af lyset fra renoveringen af Norweigan Gateway

Atrium belysningen på "The Norweigan Breakaway" stråler ved hjælp af moderne LED-teknologi.
"Manhatten Room" på norske Breakaway - restaurant belysning med afslappet atmosfære.
Skibets teater er oplyst med vidt forskellige lysteknologier.
Spa: En belysning med spændende effekter og en beroligende effekt.

OSRAM RSS
nyhedsfeeds

© 2017, OSRAM GmbH. Alle rettigheder forbeholdes
LED Floater Headline